In ons gastenboek kun je berichten achterlaten die je graag wilt delen, bijvoorbeeld om anderen op iets te wijzen of om een suggestie/opmerking door te geven.

 

Graag wijzen we je ook op onze FANN LinkedIn pagina. We gebruiken dit als actueel digitaal platform voor de uitwisseling van informatie. Denk hierbij aan mediaberichten, symposia, literatuur of het posten van specifieke vragen m.b.t. meisjes/vrouwen met ASS. Als je dit leuk lijkt, kun je lid worden van deze groep. Ook kun je ons inmiddels volgens via Twitter (@FANN_network) en via Instagram (fann_autisme). 

 

Tip: bij de LinkedIn instellingen van een groep staan notificaties voor een nieuw gespreksonderwerp standaard uit. Als je goed op de hoogte wilt blijven, en informatie met elkaar wilt delen, dan is het aan te raden dit aan te passen. 

 

FANN-gastenboek

Commentaren: 34
  • #34

    Sterre (zaterdag, 30 maart 2024 16:53)

    Hoi allemaal! Ik ben 22 jaar oud en weet sinds een half jaar dat ik autisme heb. Ik ging mij verdiepen in autisme en kwam er achter dat er heel veel vrouwen zijn die verkeerd gediagnosticeerd worden terwijl ze eigenlijk autisme hebben. Dit is omdat er ook maar weinig onderzoek naar vrouwen op het spectrum is gedaan. Nu zit ik in mijn laatste jaar van mijn studie en ben ik bezig met mijn eindexamenproject. Als onderwerp heb ik vrouwen met autisme. Hiervoor ben ik opzoek naar vrouwen met autisme die ik kort zou kunnen interviewen. Lijkt je dit leuk stuur mij dan een berichtje via mijn mail: sterrelee@gmail.com :))

  • #33

    nancy (dinsdag, 20 februari 2024 10:26)

    Wow ik kwam bij jullie terecht bij het zoeken ivm autisme bij vrouwen. Ik heb nog geen diagnose, maar ga er nu wel voor, het leven is een gevecht ....
    Reeds paar jaar thuis wegens burnout - depressie en fysieke issues.... verschillende dingen geprobeerd: psychologen, specialisten, therapie, anti-depressiva en hormoonsustitutie....zelfs psychologen die ass weigeren te bekijken en me blijven bombarderen....
    en toen kwam ik het e-boekje tegen van Anne-Claire via jullie....wat een bron van herkenning en ook op jullie pagina...het bericht omtrent "loslaten van een conflict"

  • #32

    Laura (zaterdag, 17 februari 2024 15:29)

    Hoi hoi,
    Ik schrijf mijn eigen artikelen op LinkedIn.
    Misschien vind je het leuk om ze te lezen en van elkaar te leren?

    https://lnkd.in/eEmaJdVR


    https://www.linkedin.com/in/laura-van-dasselaar-jansen-4813b329b/

  • #31

    Marleen (zaterdag, 30 september 2023 19:49)

    Ik heb pas de diagnose ASS gekregen en het lijkt mij een goed idee dat FANN zich ook verdiept in de verschillende vormen van aseksualiteit en de nieuwste ontwikkelingen hierin van de afgelopen paar jaar.

    Een deel van de vrouwen met ASS is ook op zoek of hun seksuele geaardheid nog klopt, omdat ze al lange tijd problemen ervaren op het gebied van intieme relaties. De laatste paar jaar is er ook meer kennis op dit gebied bijgekomen. Bijscholing op dit gebied van psychologen beveel ik van harte aan.

  • #30

    Nance (zondag, 10 september 2023 11:13)

    Wat een goede site; net bezocht nav de podcast “Geen kleine man” over ASS bij meisjes en vrouwen. Veel wist ik al, zeker na mijn diagnose ASS in 2021 (ben nu 56!) . Het vermoeden dat hormonen in de overgang een rol spelen werd bevestigd in deze podcast . Zeer herkenbaar en fijn er wat meer over te horen. Ik heb ( voor de diagnose ASS) ook antidepressiva geslikt . Ik ben er echter mee gestopt omdat ik best veel in gewicht toenam hiervan. Tevens bleef het beoogde resultaat hiervan weg. Wellicht doordat ASS. Dus het ondeliggend “ probleem “ was. Nu dus toch in de podcast te horen over dopamine tekort in de overgang wil ik graag aan mijn behandelaar vragen toch iets te gaan slikken ( ivm stemmingswisselingen en emotieregulatie , depressieve klachten ) misschien in dagelijks lage dosering. Heeft iemand goede ervaring met een medicatie en welke is dit dan. Die als bijwerking geen gewichtstoename kent ? Hartelijke groet .

  • #29

    Marleen (namens FANN) (donderdag, 22 juni 2023 22:24)

    Beste Annie,

    Het is voor ons helaas niet mogelijk om zicht te hebben op de kwaliteit van individuele instellingen (soms kunnen we toevallig een ervaring delen of zijn we bekend met een instelling, maar in dit geval niet). Daarvoor kunt u beter uw huisarts vragen. Ook zou je op wegwijzerautisme.nl kunnen kijken voor organisatie in de gewenste regio.
    Schroom ook niet om organisaties te bellen en deze vraag voor te leggen.

    Andere optie is nog deze oproep te plaatsen in de FANN LinkedIn community (https://www.linkedin.com/groups/13522470/). Die is actiever dan dit gastenboek. Het is een besloten groep, dus je zult eerst even een verzoek om lidmaatschap moeten doen.

    Succes!

    Hartelijke groet, Marleen

  • #28

    Annie (zaterdag, 10 juni 2023 15:25)

    Hallo, ik heb een concrete vraag: ik weet sinds een aantal jaren dat ik, vrouw van 50 jaar, autisme heb. Ik herken heel veel in het boek van Vera Helleman (een aanrader trouwens). Aangezien ik veel gedragingen en moeilijkheden herken bij mijn dochter van 15 hebben we haar laten testen. Autisme komt er niet uit, want ze zou in haar jonge jeugd sociaal 'te goed' hebben gefunctioneerd. Tsja, ik denk dat het niet klopt, maar ja, daar sta je dan. Ik heb al 2 keer verzocht om er nog eens naar te kijken, maar ze willen de diagnose echt niet stellen. Nu ben ik -dus voor een second opinion- op zoek naar een goede psycholoog die veel ervaring heeft met het stellen van de diagnose en ook door het aangepaste gedrag heen kan prikken. Wie weet een goede psycholoog in omgeving Helmond / Eindhoven?? Alvast bedankt.

  • #27

    jojo (donderdag, 06 april 2023 21:46)

    OPROEP – gezocht deelnemers voor een nieuw te starten gespreksgroep voor ouders met autisme. (Nijmegen)

    Het kan soms eenzaam zijn als ouder met autisme. Daarom is het zo fijn om in contact te komen met ervaringsgenoten. Je kunt van elkaar leren en begrip vinden voor situaties waar je anders alleen in zou staan.

    https://www.autisme.nl/regio/gelderland/lotgenotencontact-gelderland/gespreksgroepen-gelderland/

  • #26

    Anita Wissink (vrijdag, 10 februari 2023 12:44)

    Vanmorgen luisterde ik naar de podcast op NPO 1 van “geen kleine man” van de VPRO.
    ADHD en ASS bij vrouwen.
    Mijn mondje viel open over de informatie die ik daar hoorde. Zelf ben ik nu 63 en op mijn 57e kreeg ik de diagnose.
    Verdrietig was ik na het beluisteren van de podcast. Zoveel moeilijke jaren van zoeken..depressie..hard werken..burn-outs.
    Ik ben ervaringsdeskundige bij MEE de Meentgroep en heb deze podcast al doorgestuurd. Alle professionals moeten deze luisteren. Hopelijk kan ik een bijdrage gaan leveren met de trainingen die ik mee ga geven.

  • #25

    Marleen (namens FANN) (zaterdag, 24 december 2022 11:14)

    Hallo Lida, wat een vervelende ervaring bij de huisarts. Helaas horen we dat nog vaker. Wel fijn dat je met de POH kunt praten, wie weet biedt dat weer ingang. Wist je ook dat we een flyer hebben ontwikkeld bij FANN voor een gesprek met de huisarts? Misschien is dat nog behulpzaam? Je kunt dat vinden onder informatie/producten. Succes!

  • #24

    Lida (donderdag, 01 december 2022 11:15)

    Hoi, mijn dochter van 37is sinds vorig jaar gediagnosticeerd met autisme en we zijn er achter gekomen dat ik heel veel kenmerken heb van autisme nog meer dan haar. De laatste tijd gebeuren er veel dingen waar ik geen vat op heb en ik ben daar voor naar de huisarts geweest. Toen ik vertelde dat ik denk dat ik autisme heb zei hij, iedereen heeft wel een vorm van autisme, je hebt het als je er last van heb maar dat heb ik ook zei ik. Nu ga ik eerst praten met een poh van het ggz ook over mijn onzekerheid.

  • #23

    Marleen (namens FANN) (zaterdag, 17 september 2022 14:58)

    Bedankt Carmen en Anita en succes met jullie diagnostiektraject!

  • #22

    Carmen (vrijdag, 16 september 2022 06:17)

    Beste Fann,

    Ik zit nog in de diagnostiek fase van ASS. Ik voldoe wel aan de kenmerken van ASS. Mijn broer is al jong gediagnosticieerd met ASS. Ook bij mij is er veel aan misdiagnostiek gedaan.
    Heb inmiddels wel de medicatie wat aardig werkt tegen de overprikkeling.
    Vind het fijn dat deze website bestaat.

  • #21

    Anita (woensdag, 14 september 2022 17:02)

    Sommige verhalen zijn heel herkenbaar. Ik voldoe aan de kenmerken van ASS slik ook Rispiridal maar moet een psychologisch onderzoek het nog bevestigen.
    Heb heel vaak de diagnose Borderline gekregen het was heel traumatisch. Het is wel zo dat door de verkeerde diagnostiek ik trauma's heb opgelopen. Bij mijn broer was het al heel vroeg gediagnosticeerd. Hij had echt het klassieke beeld van autisme. Fijn dat deze website bestaat!

  • #20

    Marleen (namens FANN) (zaterdag, 30 juli 2022 14:41)

    Hoi Naomi, wat fijn om te horen dat je iets aan het boekje van Anne-Claire hebt :-)

  • #19

    Naomi (vrijdag, 29 juli 2022 03:04)

    Hoi, ik heb sinds 2017 de diagnose autisme gekregen. Ik vind het heel lastig om voor mezelf duidelijk te hebben wat dat betekend voor mij en om dat op een duidelijke manier aan mensen te kunnen vertellen. Ik vind het boekje van Anne-Claire heel hulpzaam. Ik herken me vooral in de stukjes tekst die ze heeft gescheven over haar eigen ervaring van hoe autisme voor haar is.

    Groetjes Naomi

  • #18

    Mascha Bartos (dinsdag, 05 juli 2022 14:12)

    Ik heb nog niet zo lang geleden de diagnose ASS gekregen, mijn zoon had het ook. Bij mijn zoon is het op driejarige leeftijd vastgesteld, voor hem heb ik vele vragenlijsten in moeten vullen. Als ouder is het niet moeilijk deze lijsten in te vullen. Echter wat mij verbaasd heeft is dat ik als volwassene dezelfde vragenlijsten moest invullen vanuit het perspectief van mijn ouders omdat er nog geen vragenlijsten zijn voor volwassenen, dat was ontzettend verwarrend en ik heb hulp gehad van mijn partner omdat ik daardoor soms helemaal kwijtraakte over wie het nou ging, ik hoop dat dit gaat veranderen want als je geen hulp hebt zou je de vragen weleens fout kunnen invullen waardoor iemand een diagnose mist.

  • #17

    Paula (dinsdag, 12 april 2022 09:40)

    Goedemorgen,

    Wellicht kunnen jullie me verder helpen in mijn zoektocht naar info. Ik ben recent gediagnosticeerd met ASS en een klein jaar geleden met ADHD. Ik kan bijna geen info vinden over een gecombineerde diagnose. Daarnaast vind ik nergens info over ASS en het ouderschap. En dan bedoel ik niet een kinderwens, zwangerschap, geboorte en eerste jaar maar het moederschap als je al kinderen hebt die kunnen lopen, praten, reageren, weerwoord hebben etc.
    Dus als jullie misschien tips hebben voor boeken, info oid hoor ik dat graag.

    Mag,

    Paula

  • #16

    Marleen Bezemer (namens FANN) (donderdag, 22 april 2021 16:55)

    Beste Jessica, bedankt voor je reactie. Het is voor ons helaas niet mogelijk om zicht te hebben op de kwaliteit van individuele instellingen (soms kunnen we toevallig een ervaring delen of zijn we bekend met een instelling, maar in dit geval niet). Daarvoor kunt u beter uw huisarts vragen.
    U heeft zelf goed gevraagd aan de instelling of ze deze doelgroep kunnen bedienen. Ik zou daarvan uit gaan en uw eventuele zorgen kunt u ook nog aankaarten in de intake. Succes!

  • #15

    Lucy (zaterdag, 17 april 2021 08:17)

    ik heb ook autisme.

    Heb last van harde geluiden en prikkels.

    Maar mijn vrienden en vriendinnen helpen mijn

  • #14

    Jessica De Wit u (zaterdag, 17 april 2021 07:05)

    Goede morgen,
    Ik heb eigelijk t zelfde verhaal..maar ook de zelfde zorg als Gaby.Onze dochter van 15 jaar heeft ook hele herkenbare karakter eigenschappen die bij Ass bij meisjes passen. Ze wil nu zelf graag hulp en weten waardoor ze zo ongelukkig is. Ze staat nu ingeschreven en vanaf november kan ze terecht bij de ggz jeugd in Schiedam. En zij zeggen ook ass bij meisjes te kunnen vinden,als dit het geval is... maar ik ben er een beetje onzeker over .. en ben zo bang dat ze net als mn zus bv bordeline in dr schoenen geschoven krijg.. terwijl mn zusje nu ook Ass lijkt te hebben.Ondertussen heeft zij zo veel bordeline therapie gehad dat ze zo ging denken en zelfs een zelfmoordpoging heeft gedaan.. gewoon omdat ze t niet meer wist.ik hoop dst u mij kan geruststellen, dat ze daar in november goed zit. Alvast vriendelijk bedankt!

  • #13

    Marleen Bezemer (namens FANN) (donderdag, 08 april 2021 17:07)

    Beste Gaby, bedankt voor je reactie. Helaas is het voor ons ook niet mogelijk om een actuele sociale kaart bij te houden. In die zin is de huisarts het beste aanspreekpunt voor zorg in jullie regio. Of via andere instanties aanbevelingen navragen, zoals dus het Sarr, kunnen zij misschien een alternatief noemen? Zo even een greep van instanties waar enkele van onze FANN-leden werken (de ene instantie dichter in de buurt dan de andere, en weet niet of allen jeugd doen): Rivierduinen, LeoKannerhuis, Praktijk Autisme Gewoon, Dimence, Altrecht, Autisme Expertisecentrum, GGZ-Noord-Holland Noord en GGZ inGeest.
    Succes met jullie zoektocht! Hopen dat jullie een goede plek vinden.

  • #12

    Gaby (woensdag, 31 maart 2021 13:19)

    Goeiedag,

    Fijn dat er een site is waart ik meer kan lezen over autisme bij meisjes. Ik heb een dochter van 15 jaar waarvan ik al een tijdje het idee heb dat er sprake zou kunnen zijn van autisme. Echter het lezen over alle misdiagnostiek maakt het voor mij moeilijk om de stap te zetten om haar te laten diagnosticeren. Ik zie in mijn werk als sociaal psychiatrisch verpleegkundige maar al te vaak de enorme schade die misdiagnostiek kan veroorzaken. Echter ondanks alle info die er steeds meer bij komt over diagnostiek bij meisjes is het heel moeilijk een adres te vinden van iemand die zich gespecialiseerd is in diagnostiek bij meisjes (mijn dochter is nu 15 jaar). Kan iemand mij helpen aan een betrouwbaar adres ? Wij wonen zelf in Zuid Holland (Hellevoetsluis)maar het is ook geen probleem om verder te moeten reizen! Hoop dat iemand mij verder kan helpen. Heb hier al wel het Sarr benaderd maar die hebben een clientenstop.

    Met vriendelijke groet,
    Gaby

  • #11

    Marleen Bezemer (namens FANN) (donderdag, 18 februari 2021 17:27)

    Hallo Linda, je kunt het beste even een mailtje sturen naar ons met je vraag (fann.netwerk@gmail.com), dan kunnen we persoonlijk aan je antwoorden.

  • #10

    Linda Rollenberg (maandag, 08 februari 2021 21:04)

    Hoe kan ik lid worden van FANN. Ik ben zelf pedagoog in de volwassen autisme hulpverlening SGGZ in Castricum, Noord Holland. Als vrij gevestigde professional via 1nP (onderdeel Parnassia Groep).

  • #9

    Marleen Bezemer (namens FANN) (zondag, 15 maart 2020 10:57)

    Hallo Wilma, dank voor het meedenken. Ik heb je commentaar doorgestuurd aan de mensen die over de vragenlijst gaan.

  • #8

    Wilma van Rooij (zaterdag, 14 maart 2020 15:19)

    Reactie op de vragenlijst in het kader van het onderzoek naar burnout met/zonder autisme. Ik vind het een goede vragenlijst, maar ik mis het onderdeel: 'welke diagnoses heb je in je leven al gehad?' Ik denk dat uit de antwoorden daarop ook veel informatie komt over hoe klachten van vrouwen met een burnout worden gezien, voordat er aan autisme wordt gedacht.

  • #7

    Marleen Bezemer (namens FANN) (donderdag, 07 november 2019 20:02)

    Hallo BJ, wat fijn dat je interessante informatie op de site kunt vinden. En zeker is je blog welkom! Anoniem is geen probleem. Instructies en format kun je vinden bij onze blogsectie. Veel schrijfplezier!

  • #6

    BJ (zaterdag, 02 november 2019 22:56)

    Hi, wat ben ik blij met deze site. Ik schrijf al langer een autobiografisch blog over mijn autisme en zocht juist naar een plek om eventueel gastblogger te zijn. Nou ik ga er nog een paar meer lezen hier en als ik me heb ingelezen zal ik ook een poging doen en insturen! Ik hoop dan dat je het niet erg vind dat ik geheel anoniem schrijf, maar dat is uit vrijheidsoverwegingen.
    Tot binnenkort dus!
    https://burn-journal.home.blog/
    BJ.

  • #5

    Jeannette v Brecht (maandag, 29 juli 2019 09:41)

    Reactie op blog 26 juli. Onze dochter van 9 jaar is gediagnostiseerd met ASS wat jij omschrijft is dat wat ik continu bij haar zie. Een continu strijd. Als moeder zijnde ben ik ermee gestopt het continu uit te leggen te willen verantwoorden enz enz. Het is een verademing als ik met iemand in gesprek kom waarvan hun kind het ook heeft. Ik kan dan letterlijk wel janken want ik hoef niks uit te leggen ze begrijpen me.... het blog wat je schrijft is ontzettend herkenbaar. Bedankt dat je dit schrijft! Groetjes Jeannette

  • #4

    Monja (dinsdag, 02 april 2019 13:01)

    Bedankt dat jullie dit doen voor ons vrouwen met autisme, sommige mensen snappen het helaas nog niet.

  • #3

    Mies (dinsdag, 02 april 2019 11:35)

    Oh: misschien ook interessant:

    Toeps blog:
    ttps://www.toeps.nl/blog/category/autisme

    en boek (vandaag uit , als ik het goed begrijp):
    B. Toeps, Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit (Nederland 2019) Blossom Books Bold

  • #2

    Mies (dinsdag, 02 april 2019 11:32)

    Wat geweldig dat al die stukken die ik soms mensen zou willen laten lezen (als ik dat zou durven en men niet zou zeggen dat het bij mij wel meevalt) hier bij elkaar terug te vinden zijn.

  • #1

    Danny van Strien (vrijdag, 14 december 2018 19:13)

    Mooi gastenboek en website succes
    Youtube Danny van strien
    www.dannyvanstrien.jimdo.com